Who pays for the sewer lateral in Concord, CA
Which part of the pipe is yours
Yours from the cleanout to your building — unless Central Contra Costa Sanitary District is your sewer provider
Why, and what to doYours from the meter to your building
Why, and what to do
If something’s wrong
If a repair needs a permit or an inspection
- Who issues it:
- City of Concord
- What it covers:
- connecting any premises to the sewer system, including reusing an existing unused lateral, which must meet city standards first
"No person shall connect any premises, or cause any premises to be connected, to the sewer system without first: (1) obtaining a connection permit from the Director of Public Works, and (2) paying the applicable charges", and going without one "shall constitute a violation of this article". The clause that catches people out is eleven words: "Existing unused lateral sewers must meet city standards prior to connection." There is also a duty that outlives the work - whenever a material change is made to the equipment or operations served, "the owner shall be responsible for giving and shall immediately give the Director of Public Works written notice".
Buying or selling?
No rule on file here is specific to selling or buying; that does not mean none exists.
Planning work?
The remodelling rule in full, with its sourcesWho to call first about the sewer lateral
Concord: official site(opens in a new tab)The documents this answer is built on
Who is responsible for which part
The split is at your property line cleanout, and the half under the street is the City's property rather than yours - even if an applicant paid to build it. Everything applicants pay for "(excepting property sewers)" becomes, "upon acceptance by the city ... the property of the city, which shall have the right to repair, replace, and maintain the same". Your side is the property sewer, from that cleanout back to the building, and "each owner shall keep his property sewer in good order at his own expense". That is the answer where the City's sewer serves the property, which is most of Concord; in the parts Central Contra Costa Sanitary District serves, the whole lateral to the main is the owner's.
- Concord
- The lateral sewer - "that portion of any building sewer within a street or public easement (normally that portion between the main sewer and the property line cleanout)". Section 13.05.100(g) provides that sewer connections and installations paid for by applicants, "(excepting property sewers)", and all facilities furnished by the city "shall, upon acceptance by the city, be and remain the property of the city, which shall have the right to repair, replace, and maintain the same".
- The property owner
- The property sewer - "that portion of the building sewer located on private property (normally that portion located between the property or sewer easement line cleanout and the point of connection from the building's plumbing system)". Section 13.05.100(k) provides that "each owner shall keep his property sewer in good order at his own expense and shall be held responsible for damage to any of the city's sewer system which results from use or operation of any appliances or facilities, including ... damage caused by steam, hot water, or chemicals".
What decides which applies
Sources
Concord Municipal Code, Title 13 Public Utilities and Services, Chapter 13.05 Sewer SystemWhat the rules say
Most relevant if you are remodelling or adding a unit
- Who issues it:
- City of Concord
- What it covers:
- connecting any premises to the sewer system, including reusing an existing unused lateral, which must meet city standards first
"No person shall connect any premises, or cause any premises to be connected, to the sewer system without first: (1) obtaining a connection permit from the Director of Public Works, and (2) paying the applicable charges", and going without one "shall constitute a violation of this article". The clause that catches people out is eleven words: "Existing unused lateral sewers must meet city standards prior to connection." There is also a duty that outlives the work - whenever a material change is made to the equipment or operations served, "the owner shall be responsible for giving and shall immediately give the Director of Public Works written notice".
What to do: If you are connecting to a lateral that is already in the ground, ask the Director of Public Works what standard it has to meet and get it inspected before the design is frozen, not after the trench is dug - the condition is current city standards, not the ones the pipe was built to. Budget for replacing it rather than assuming it will pass. If your property is on a working septic system, section 13.05.090 lets the Director defer connection while it adequately serves the premises, but the annual sewer service charge applies either way, so that is a question to ask rather than a saving to assume. This permit is the City's, for the City's sewer: the City's Sewer Information page says that within Central Contra Costa Sanitary District's service area in Concord "CCCSD will issue a separate permit for the sewer system and will perform inspections of the exterior sewer systems originating from the building", so ask the City which service area the property is in first.
Concord Municipal Code, Title 13 Public Utilities and Services, Chapter 13.05 Sewer SystemWhy this matters
The assumption on an infill lot, a teardown and rebuild, or a long-vacant building is that the lateral already in the ground comes with the land. Concord says it comes with a condition, and the condition is current city standards rather than whatever was acceptable when the pipe was laid. That is a cost that arrives late in a project, after the design is fixed. It is sharpened by what happens next: under the same section everything an applicant pays for "(excepting property sewers)" becomes the City's property on acceptance, so the street half of a lateral you bring up to standard is not yours afterwards. Worth knowing, too, that the owner is held "responsible for damage to any of the city's sewer system which results from use or operation of any appliances or facilities" - grease, chemicals and hot water discharges included.
What this page cannot tell you
- No assistance or grant programme has been reviewed for this jurisdiction yet.
Who governs and serves this area
- Jurisdiction
- Concord (municipality)
- Sewer service
How this compares to neighbouring cities
All 8 of the nearest cities draw the line somewhere else. Each authority publishes only its own rule.
Your other pipe: the water service line
The drinking water line coming into your property is a separate pipe, run by a separate authority, and who is responsible for it is decided separately. Your sewer lateral is yours to the cleanout; your water line stops being yours at the meter.
Who owns the water service line in ConcordNearby cities and further reading
Look up a specific address
This page describes what applies to properties in Concord in general. To see which authorities serve one address, and what records exist for it, search for it.
Search for an address